Asbest; esnek ve yüksek mukavemete sahip, ısıya elverişli, doğal olarak bir madde olan asbest, ucuz, hafif ve kimyasallara karşı meydana gelen silikat mineralleridir. Kanserojen yüksek dayanımı sebebiyle inşaat başta olmak üzere birçok sektörde kullanılmıştır. İnsan sağlığı açısından risk oluşturması ve kanserojen etkisi sebebiyle asbest kullanımı 2003 yılından itibaren ülkemizde yasaklanmıştır.
Ülkemizde asbest kullanımı ile ilgili kısıtlamalar kapsamında çeşitli mevzuatlar ve yönetmelikler mevcuttur. Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Alanlarının Kontrolü Yönetmeliği, Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik ve Tozla Mücadele Yönetmeliği kapsamında mevzuatlarda yer almaktadır. Asbest kullanımı, 2003 yılında yasaklanmış olsa da önceden kullanılmış asbestin tespit edilmesi ve uzaklaştırılması gerekmektedir. Asbestin bulunduğu düşünülen ortamda asbest olup olmadığının belirlenmesi için analiz yapılması gerekmektedir.
Asbest ya da asbestli yapılan tüm işlemlerde ve asbeste maruziyetin olabileceği çalışmalarda asbest yönetmeliği uygulanmaktadır. Yönetmelik kapsamında asbest söküm, yıkım, tamir ve uzaklaştırma çalışmalarında asbeste maruz kalma riskinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Asbeste maruz kalınması neticesinde meydana gelebilecek sağlık riskleri, sınır değerleri ve özel önlemler Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir.
Asbest Minerali Neden Zararlıdır?
Asbest; gemi söküm sanayi çalışanları, bina yıkımı ve onarımı yapanlar, çatı ustaları, elektrikçiler, maden ve demiryolu işçileri için risk teşkil eden maddelerden biridir. Asbest kanserojen bir maddedir. Bu nedenle insan sağlığını korumak için varlığı belirlenen asbestin söküm, yıkım ile ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok sektör geçmişten günümüze asbest kullanmıştır. Bu malzemenin varlığının tespit edilmesi ve sökülmesi gerekmektedir. Asbest olduğundan şüphe edilen alanlarda profesyonel bir çalışma ile söküm yapılması gerekir.
Asbest Analizi Nedir?
Asbest analizi; insan sağlığı için tehdit oluşturan ve kanserojen etkisi olan asbestin ortamda olup olmadığını belirlemek için yapılan bir analiz türüdür. Asbest analizi ile ortamda asbest olup olmadığı belirlenir. Asbest analizi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme yetkilendirmesi konusunda ortamdaki askıda asbest lifi analizi ve katı numunelerde asbest analizi olarak iki türde yapılmaktadır.
Asbest Sökümü Nedir?
Asbest ölçümü yapılmasının ardından ortamda asbest belirlenmesi halinde ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Uzman personeller tarafından asbest söküm işlemi gerçekleştirilerek mineral ortamdan uzaklaştırılır.
Asbestin bulunduğu alanlardan bilimsel yöntemlerle alınması ve bölgeden uzaklaştırılması işlemine asbest sökümü adı verilir. Özellikle yıkılan binalarda asbest varlığının olup olmadığının belirlenmesi için asbest analizi yapılması gerekir. Asbest bulunan ortamlarda asbest söküm uzmanları tarafından yapılan işlem ile asbestli atıklar meydana gelir. Asbestli atıkların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş atık bertaraf kuruluşu tarafından mevzuata uygun olarak taşınması ve bertarafı sağlanmalıdır.
AEM Laboratuvarı; asbest analizi konusunda profesyonel hizmet vermektedir. AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, kaliteli hizmeti ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişliği tarafından yetkili, Türkak’tan akredite bir kuruluştur.