Alkanite, suyun pH değişimine direncidir. Suyun asitlik veya bazlık derecesinin ölçüsünü ifade eder. Alkalinite analizi ise kullanım sularında, içme sularında, havuz sularında yapılan bir analizdir.
Alkalinite, içme suyu ve atıksu arıtma proseslerinde önemli bir değerdir.
Suyun alkalinitesi, bikarbonat, karbonat ve hidroksit iyonlarının varlığından kaynaklıdır. Doğal suların alkalinitesi, içerisinde bulunan zayıf tuzlardan kaynaklanır. Doğal suyun alkaliliği toprak, ana kaya, bitkiler ve endüstriyel atıklardan etkilenir. Örneğin, daha yumuşak olan ve suda daha kolay çözünen kireçtaşı, suyun daha yüksek alkaliniteye sahip olmasını sağlama eğilimindedir.
Suyun alkanitesi, su arıtma tesislerinde çok kullanılır. Alkalinitesi yüksek sular genellikle tatsızdır. Ayrıca insan sağlığı açısından zararlı değildir.
Alkalinite ölçümleri, aşağıdaki çalışmalarda sıklıkla kullanılır;
- Kireç ve soda/kireç yöntemleri ile suların yumuşatılması işlemlerinde gerekli kimyasal madde miktarı hesaplamaları
- İçme ve atıksuların kimyasal pıhtılaştırma çalışmaları
- Korozyon kontrolü çalışmaları
Toplam alkalinite seviyesi özellikle havuz temizliğinde önemli bir parametredir. Toplam alkalinite seviyesi, pH değerinin korunmasında suda tampon görevi görür
Alkalinite Testi Nedir?
Su numunesinde alkalinite analiz sonucunun yüksek çıkması durumunda ortamda pH derecesinin düşmesine karşı direnç meydana gelir. Bu durumda pH değeri yüksek kalırsa sulara uygulanan dezenfeksiyon işlemleri yetersiz kalabilir. Bu durumların önüne geçmek için düzenli olarak su numunelerinin alkalinite analizinin yapılması gerekir.
Alkalinite, Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik kapsamında havuz sularında; Yüzeysel Sular ve Yeraltı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında sularda bakılması talep edilen bir analizdir.
Alkalinite Analizi Nasıl Yapılır?
Alkalinite analizi potansiyometrik titrasyon eğrisi ya da renk değişimi yöntemlerinden biriyle yapılır. Potansiyometrik titrasyon yöntemi uygun pH değerini yakalayana kadar yapılan titrasyona; renk değişimi yöntemi ise indikatör eşliğinde yapılan titrasyona dayalı bir yöntemdir.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu ve teknik imkanları ile alkalinite analizi kapsamında TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.