Gürültü ölçümü, akustik ve çevresel olarak iki gruba ayrılır. Akustik gürültü ölçümü; TS ISO 8297, TS EN ISO 3744, TS EN ISO 3746, TS ISO 9613-1, TS ISO 9613-2 standartları ile yapılmaktadır. Çevresel gürültüye nazaran daha detaylıdır. Rapor formatında gürültü haritası da yer alır.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği gürültü kirliliğini kontrol altına alan ana yönetmeliktir. Bu Yönetmelik’teki sınır değerlere göre rapor değerlendirmesi yapılır.
Gürültü Nedir?
Ses, titreşimlerin meydana getirdiği ve basınç değişimleri ile iletilen bir enerjidir. Sesin yüksek seviyede olması insan sağlığını olumsuz etkiler. Belirli bir desibeli aşan ve insan sağlığına olumsuz etkisi bulunan sesler gürültü olarak adlandırılmaktadır.
Gürültü Etkileri Nelerdir?
Gürültülü bir ortamda sürekli kalınması durumunda, ortamdaki kişiler fizyolojik veya psikolojik açıdan olumsuz etkilenir. Bunun sebebi insan bedeninin yüksek ve ani sesler duyduğunda bilinçsiz ve otomatik tepkiler vermeye programlı olmasıdır. Ayrıca yüksek ses seviyeleri işitme kaybına neden olabilir.
Akustik Gürültü Ölçümü Nedir?
Akustik gürültü ölçümleri çoğunlukla büyük ölçekte fabrika, kırma eleme tesisi gibi işletmelerden istenen bir ölçüm türüdür. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında, çevre izni sırasında gürültü ölçümü istenen işletmelerin akustik gürültü ölçümü yaptırması gerekir. Akustik gürültü ölçümü şirketlerden genellikle çevre izni aşamasında istenir.
Gürültü kaynaklarının açık alanda olduğu tesisler için TS ISO 8297 standardı ile ses gücü düzeyi tespit edilir. Standart; ölçüm güzergâhı, ölçüm noktaları ve aralarındaki mesafe, mikrofon yüksekliği, mikrofon yönü gibi kriterleri belirtir. Noktalar belirlendikten sonra her bir noktada 5 ile 10 dk. arasında ölçüm alınır. Eğer işletme gündüz (07-19), akşam (19-23) ve gece (23-07) saat dilimlerinde yer alıyorsa, her bir zaman dilimi için ayrı ayrı gürültü ölçümü alınır.
Akustik gürültü raporunun tamamlanması için gürültü ölçümü sonrasında gürültü haritası oluşturulur. TS ISO 9613 standardı doğrultusunda hazırlanan yazılımlar ile gürültü haritası bilgisayar ortamında oluşturulur. Gürültü ölçüm metodu ile elde edilen ses gücü düzeyi haritaya veri olarak girilir. Gürültü haritası için topoğrafya ve bina konumları önemlidir. Çeşitli veriler girildikten, hesaplamalar yapıldıktan sonra her bir zaman dilimi için (Lgündüz, Lakşam, Lgece, ortalama olarak Lgag) en fazla 4 tane gürültü haritası oluşturulur.
Akustik gürültü ölçümü teknik olarak mümkün olmadığı durumlarda, çevresel gürültü ölçümü yapılmaktadır. Çevre izni kapsamındaki akustik gürültü ölçümü için MELBES iş dağıtımı yapmaktadır. ÇED kapsamındaki ölçümler için serbest piyasa mevcuttur.
AEM Laboratuvarı, akustik gürültü ölçümü konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akreditedir. Uzman kadrosu, teknik imkanları ile Türkiye genelinde çevre izni veya ÇED kapsamında akustik gürültü raporu hazırlamaktadır.